PDSZ-NYILATKOZAT

A PDSZ határozottan visszautasítja Gulyás Gergely 2024. január 18-i Kormányinfón elhangzott, tanárbéremelésekkel kapcsolatos állításait.

A szakszervezetek – így a PDSZ és a PSZ – több, mint 2 éve tartó sztrájktárgyalást folytattak és folytatnak a mai napig többek között a pedagógusok béremeléséért is. Ennek érdekében hirdettek országos sztrájkot, valamint ehhez csatlakozott megannyi diák és szülő, s nőtte ki magát példaértékű módon oktatási mozgalommá a kezdeményezésük. A jelenlegi 32,2%-os tanárbéremelés, illetve az, hogy ez a béremelés mindenkinek jár, vagyis nemcsak a közoktatásban, hanem a szakképzésben dolgozók számára is, ezeknek a sztrájktárgyalásoknak, az azokat követő országos sztrájknapoknak, valamint az oktatási mozgalom tüntetés- és akciósorozatainak köszönhető egyértelműen!

Határozott álláspontunk, hogy Gulyás Gergely célja ezzel a kijelentésével nem más, mint a politikai hangulatkeltés annak érdekében, hogy a kormány folytathassa a szakszervezetek ellehetetlenítését célzó programját. Ennek részeként adták ki először a státusztörvény keretén belül a Lex PDSZ-t, mely a 10%-os reprezentativitási küszöböt vezeti be a kormánnyal folytatott tárgyalások kritériumaként, hátráltatva ezáltal az érdekképviseleti munkánkat, majd 2024 januárjától a MÁK-on keresztüli tagdíjlevonást is megszüntették, súlyosan akadályozva ezáltal a szakszervezetek működését.

A PDSZ álláspontja alapján tehát a pedagógusbéremelés összességében a jogaikért kiálló diákok, pedagógusok és szülők közös fellépésének eredményeként valósult meg, az Európai Uniónak pedig kulcsszerepe volt és van az EFOP PLUS keretében a kormány által tett vállalások behajtásában.

Ha a PDSZ nem emelte volna föl a szavát elsőként a pedagógushiánnyal és az elégtelen pedagógusbérekkel kapcsolatban, akkor a kormányban még ma sem lenne politikai akarat az oktatási rendszerünkön tátongó szakadékok foltozgatására.

Hangsúlyozzuk: a pedagógusbéremelés csak az első lépcsőfokot jelenti az oktatás minőségének jelentős mértékű javításához vezető úton, hiszen ez a legalapvetőbb eszköz a pedagógusok pályáról való elvándorlásának megállítására, valamint a pálya vonzóvá tételére az arra rálépők irányában. Ennek biztosítása nélkül nem lehet tovább lépni a magas, európai színvonalú oktatás megteremtésében. Ilyen további lépésnek számít: a munkaterhelés csökkentése mind a diákok, mind a pedagógusok számára; a helyi autonómia helyreállítása az oktatási intézmények esetében; a NAT szakemberek általi revideálása. Fontos ugyanis, hogy az oktatási rendszerünk ne csak élhető, hanem minőségi tudást is biztosító rendszerré váljon, amelyben diákok, szülők és pedagógusok egyaránt szívesen vesznek részt.

A PDSZ továbbra is ezen célok mentén fog küzdeni nemcsak az oktatási területen dolgozókért, hanem az oktatási rendszer átfogó és radikális reformjáért is.

Budapest, 2024. január 18.                                                    A PDSZ Országos Választmánya

Hasonló cikkek

Sehogy sem jön ki a matek

A sztrájktörvény alapján kezdeményezett egyeztetés után pár héttel, 2024. május 23-án az EFOP PLUSZ Oktatási Albizottság ülésén, amelynek a PDSZ képviselője is tagja, ismét meghallgattuk a Kormány beszámolóját, ezúttal Balatoni

Tovább olvasom »

Az Alapítvány adószáma: 19297921-1-42