A PDSZ közleménye Rétvári Bence Kanász-Nagy Máténak adott írásbeli válaszával kapcsolatban

A PDSZ tiltakozik Rétvári Bence azon immár bevett gyakorlata ellen, hogy a pedagógus-szakszervezetekkel kapcsolatban tett állításaival, megnyilvánulásaival folyamatosan és rendszeresen valótlanságokat, illetve óriási csúsztatásokat hangoztat – teszi mindezt belügyminisztériumi államtitkárként és parlamenti képviselőként szóban és írásban, Parlamenten kívül és belül egyaránt.

Rétvári Bence valójában semmilyen forrást sem nevezett meg. Nem tud válaszolni, mert bemondás alapján, konteókat gyártva kívánja a szakszervezetekkel kapcsolatban megtéveszteni a közvéleményt, ily módon is egyetlen célt szolgálva: a szakszervezeteket lejáratni, ellehetetleníteni. Pártkáderi feladat, melyet Rétvári eminens diák módjára igyekszik is teljesíteni.

Rétvári Bence válasza egyébként egyértelműen illeszkedik abba a lejárató-ellehetetlenítő kampányba, amit a kormány most már jó ideje folytat a pedagógus- szakszervezetekkel szemben. A PDSZ az egyetlen olyan pedagógus-szakszervezet ugyanis, aki konkrétumokkal, tényekkel, adatokkal alátámasztva, azokat sokszor radikális kritikaként megfogalmazva képviseli valamennyi, 165.000 oktatásban dolgozó érdekét (hiszen ha a tagságának kiharcolja a követeléseit, akkor azt a többiek számára is teszi) – tekintet nélkül arra, hogy éppen jobboldali vagy baloldali kormány irányítja az országot. A PDSZ pártsemlegessége az Alapszabályában is alapvető kritériumként került megfogalmazásra, s a PDSZ ehhez tartja is magát – ezt számos ténnyel tudjuk bizonyítani.

A lejárató-ellehetetlenítő kampány nyitánya a pedagógusok valódi sztrájkjoguktól való megfosztása volt 2022 januárjában, melyet fenyegetések és azonnali munkaviszony-megszüntetések követtek. Ezután a Lex PDSZ-re került sor, vagyis a 10%-os reprezentativitási küszöb bevezetésére a státusztörvény keretén belül. Majd az azóta napvilágot látott újabb rendelet a tagdíjfizetésekkel kapcsolatban vezetett be jelentős változtatásokat: 2024 januárjától az állam már nem vonja a közoktatásban dolgozók tagdíját a MÁK-on keresztül. A szuverenitásvédelmi törvény hatályba léptetésével pedig ez a folyamat egyértelműen folytatódott: a magyarországi szervezetek működésre fordítható, külföldi anyagi támogatása került jelentős veszélybe.

Ezzel lényegében kezdetét vette a pedagógus-szakszervezetek fiskális kivéreztetése, s ennek ellenére Rétvári Bence cinikusan még azt a kérdést is felteszi, hogy vajon a szakszervezetek miből gazdálkodnak. Válaszolunk: tagdíjakból! Mivel van akkora tagságunk, amelynek az éves tagdíjából fenn tudjuk tartani a PDSZ-t, s vannak olyan, munkavállalói szempontból tudatos és szervezett tagjaink, akik pontosan tudják, mennyire fontos a szakszervezetek, így a PDSZ-nek is az életben tartása. A szakszervezetek kormány általi trükkös eltüntetése tehát a jogállamiság felszámolásának lejtőjén egy újabb jelentős lépés lenne a szakadék felé. Nem hagyjuk!

A vezetők felelőssége tehát egyértelmű – Rétvári viszont ott téved, hogy ez nem a szakszervezetek, hanem az ország vezetőit jelenti, akik minden erejükkel azon vannak, hogy végleg felszámoljanak minden féket és ellensúlyt. Így a szakszervezeteket is! A tagvesztés tehát azokhoz a hihetetlen mostoha körülményekhez kötehető, amelyeket a kormány tudatosan és módszeresen idéz elő azért, hogy ezen a területen se kelljen senkivel – így az oktatásban dolgozó szakszervezetekkel sem – kompromisszumokat kötnie.

Értjük, hogy a PDSZ határozott, szakmailag felkészült és harcos kiállása a kormánynak már bőven több, mint kellemetlen, hiszen alkalmatlanságuk és a szakértelmük hiánya ezek mentén egyre nyilvánvalóbbá, egyértelműbbé és kézzelfoghatóbbá válik a széles nyilvánosság előtt. Ugyanakkor változatlanul és nagyon határozottan kijelentjük és üzenjük: mi nem ijedünk meg, nem félünk! Felvesszük a kesztyűt és harcolunk nemcsak a kollégák jogaiért, hanem a sajátjainkért is! A kormány tehát változatlanul számíthat arra, hogy továbbra is karcosan és markánsan fel fogjuk hívni az oktatási anomáliákra a figyelmet, valamint továbbra is meghatározó tényezőként leszünk jelen a tárgyalásokon!

Budapest, 2024.03.20.

A PDSZ Országos Választmánya

Hasonló cikkek

Elvárások és ajánlatok

A PDSZ beszélgetést szervezett tegnap az önkormányzati választásokon induló jelöltekkel arról, hogy az oktatás problémáinak megoldásában milyen – a mainál nagyobb – szerepet szánnának az önkormányzatoknak, és a PDSZ által

Tovább olvasom »

Az Alapítvány adószáma: 19297921-1-42