A pedagógus, az oktató és a NOKS-munkakörben dolgozó közfeladatot ellátó személy!

Felröppent a hír, hogy a pedagógusok immár nem közfeladatot ellátó személyek. Ez már nem igaz, de volt egy időszak, amikor a hihetetlen alacsony színvonalú törvényelőkészítő munka és elkapkodott jogalkotás miatt voltaképpen ez volt a helyzet. Röviden leírjuk, mi történt.

Hogyan került ki, majd vissza a törvénybe egy fontos mondat?

A Büntető Törvénykönyvről szóló 2012. évi C. törvényben, azaz közismert rövidítése szerint a Btk. 459. § 12. pontjának j) alpontja szerint közfeladatot ellátó személy „a nemzeti köznevelésről szóló törvényben meghatározott esetben a pedagógus, valamint a nevelő és oktató munkát közvetlenül segítő alkalmazott, a szakképzésről szóló törvényben meghatározott esetben az oktató, továbbá a nemzeti felsőoktatásról szóló törvényben meghatározott esetben a felsőoktatási intézmény oktatója, tanára és tudományos kutatója„. A Btk. ez esetben tehát nem általában a munkaköröket határozta meg, amelyeknek betöltői közfeladatot ellátó személyeknek minősülnek, hanem azt mondta ki, hogy a köznevelési, ill. a szakképzési törvényben meghatározott esetben minősülnek ennek. Ahhoz tehát, hogy valaki közfeladatot ellátó személynek minősüljön, szükséges, hogy a fenti törvények erről rendelkezzenek.

Erről a nemzeti köznevelési törvény (Nkt.) rendelkezett is egészen 2023. december 31-éig. 2024. január 1-jétől ugyanis a köznevelésben történő alkalmazás feltételeiről szóló egész fejezet a 66. § (2) bekezdésével együtt hatályát vesztette, mert ez a téma átkerült a méltán bosszútörvénynek nevezett „pedagógusok új életpályájáról szóló törvény” címet viselő tákolmányba. Ebbe viszont nem emelték be a fenti rendelkezést, amely kimondta, hogy a pedagógus, valamint a nevelő és oktató munkát közvetlenül segítő alkalmazott az óvodai nevelőmunka, az iskolai és kollégiumi nevelő és oktató munka, valamint a pedagógiai szakszolgálat ellátása során a gyermekekkel, tanulókkal összefüggő tevékenységével kapcsolatban a Büntető Törvénykönyvről szóló törvény szempontjából közfeladatot ellátó személy.

Nem tudni, hogy szándékosan vagy puszta figyelmetlenségből történt-e mindez, de a lényegen nem változtat: mivel a közfeladatot ellátó személy-státusznak az a feltétele, hogy a köznevelési törvény határozza meg, hogy milyen esetekben érvényesül ez a fokozott büntetőjogi védelem, ez 2024. január 1-jétől megszűnt.

Márpedig annak, hogy a köznevelési intézményekben gyermekekkel, tanulókkal foglalkozók már nem közfeladatot ellátó személyek, nagyon rossz üzenete van!

Ezt nyilvánvalóan az oktatásirányítás felelősei is látták, és a hibát igyekeztek sutyiban orvosolni. Beterjesztettek egy salátatörvény-tervezetet, amelyet előzetesen szakbizottságként csak a Honvédelmi és Rendészeti Bizottság tárgyalt, és abba került be az Nkt. módosításával ismét a fenti mondat, de immár a pedagógusok kötelezettségeit és jogait tartalmazó fejezetbe. Ennek elfogadásával és 2024. május 11-ei hatálybalépésével a pedagógusok, valamint nevelő és oktató munkát közvetlenül segítő alkalmazottak az óvodai nevelőmunka, az iskolai és kollégiumi nevelő és oktató munka, valamint a pedagógiai szakszolgálat ellátása során a gyermekekkel, tanulókkal összefüggő tevékenységével kapcsolatban ismét közfeladatot ellátó személyeknek minősülnek az Nkt. 62. § (1) bekezdése értelmében.

Miért fontos, hogy a gyermekekkel, tanulókkal dolgozók közfeladatot ellátó személyeknek minősüljenek?

Köztudott, hogy a közfeladatot ellátó személyek fokozott büntetőjogi védelem alatt állnak, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy ugyan nem áll testőr mellettük, de aki közfeladatot ellátó személyt bántalmaz, sokkal súlyosabb büntetési tételekkel számolhat.

A Btk. 311. §-a alapján a 310. § szerint kell büntetni azokat, akik az ott meghatározott bűncselekményt közfeladatot ellátó személy ellen követik el. Így pl. bántalmazásért egytől öt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő. A büntetés két évtől nyolc évig terjedő szabadságvesztés, ha a közfeladatot ellátó személy elleni erőszakot csoportosan, fegyveresen vagy felfegyverkezve követik el.

Még egyszer tehát: a pedagógus, a NOKS-dolgozó

és az oktató közfeladatot ellátó személy!


Kérjük, ha még nem tetted meg, töltsd ki a kérdőívet: ITT, és maradjunk utána is kapcsolatban! Iratkozz fel hírlevelünkre!

Ha még nem tetted meg, csatlakozz a PDSZ-hez!

MERT ÍGY TUDUNK KÉPVISELNI ÉS MEGVÉDENI. NE FELEDD: EGYÜTT ERŐSEBBEK VAGYUNK!

KATTINTS A PDSZ MEGÚJULT HONLAPJÁRA!

Adód 1%-ával tudod támogatni a PDSZ által létrehozott alapítványt, amelynek segítségével sok száz olyan kollégának tudtunk eddig is anyagi segítséget nyújtani, akik munkabeszüntetésben vettek részt, és emiatt anyagi veszteséget szenvedtek volna el. Számítunk további támogatásotokra!

Hasonló cikkek

Sehogy sem jön ki a matek

A sztrájktörvény alapján kezdeményezett egyeztetés után pár héttel, 2024. május 23-án az EFOP PLUSZ Oktatási Albizottság ülésén, amelynek a PDSZ képviselője is tagja, ismét meghallgattuk a Kormány beszámolóját, ezúttal Balatoni

Tovább olvasom »

Az Alapítvány adószáma: 19297921-1-42