A Franciaországi Független Szakszervezetek Országos Szövetsége (UNSA) és a PDSZ közös közleménye az uniós választások elé

Az UNSA és a Pedagógusok Szakszervezete (PDSZ) közös közleményt írt alá. Ebben felhívják a figyelmet a szélsőjobboldali hatalomátvétel következményeire a szabadságjogokra, a szakszervezeti szabadságjogokra és az oktatásban dolgozók szakmai autonómiájára. Ezekről néhány nappal az európai választások előtt tudni kell.

„Szélsőjobboldali eszmék: veszélyt jelentenek az oktatás- és ifjúságpolitikára nézve

Június 6. és 9. között európai parlamenti választásokra kerül sor, a közvélemény-kutatások szerint Európa-szerte a szélsőjobboldali pártok vezetnek. Minden országban vezetik az európai szintű választási vitát, és úgy tűnik, hogy az Európai Parlamentben is jelentős frakciót fognak alkotni.
Oktatási szakszervezetekként tudjuk, hogy a szélsőjobboldali eszmék mérgezőek a demokrácia és az oktatáspolitika számára. A szélsőjobboldali eszmék veszélyeztetik a jobb világ építéséhez szükséges alapvető jogokat és szabadságjogokat. Azt is tudjuk, hogy a szélsőjobboldali pártok veszélyeztetik az olyan európai ifjúsági programokat, mint az Erasmus vagy az egyetemi kutatási alapok. Az Európai Unió erős értékekre és elvekre épül, amelyeket az alapjogi charta véd.

Kötelességünk megvédeni ezeket a jogokat és szabadságokat.

Ahol szélsőjobboldali pártok hatalomra kerültek, ott az iskolák voltak reakciós politikájuk első számú célpontjai, tönkretéve a közoktatás minőségét és elmélyítve a társadalmi egyenlőtlenségeket.
Magyarországon a tanárok, diákok és szülők minden szerdán tüntetnek a jogaikért. A kormány rendeletekkel kormányoz, parlamenti munka pedig gyakorlatilag nem létezik. A civil szervezeteket és a szakembereket nem engedik be az iskolákba, hogy foglalkozásokat tartsanak. Gyermekvédelmi törvény helyett homofób törvényt fogadtak el. A homoszexualitással foglalkozó könyveket lefóliáznak, ahelyett, hogy tényleges gyermekvédelmi intézkedéseket vezetnének be.

Németországban az AfD tagjai a szülőket és a diákokat arra buzdítják, hogy ellenőrizzék a tanítást, és feljelentik a tanárokat, ha azok kritikusan nyilatkoznak a pártok antidemokratikus és embertelen ideológiájáról.

Franciaországban a szélsőjobboldali pártok arra ösztönzik a szülői szervezeteket, hogy ellenőrizzék a tanítást és a tanárok viselkedését az iskolában. Mindkét országban nő a megtámadott oktatásban dolgozók száma.

Az oktatási szakszervezetek ezért közösen arra biztatják tagjaikat, hogy álljanak ki a demokrácia mellett, szálljanak szembe a közoktatást aláásó támadásokkal, és szavazzanak az európai választásokon annak érdekében, hogy megfékezzék a szélsőjobb felé történő további elmozdulást.”
https://www.unsa-education.com/article-/idees-dextreme-droite-un-danger-pour-les-politiques-educatives-et-de-jeunesse/

UNSA #PDSZ #EU

Hasonló cikkek

Sehogy sem jön ki a matek

A sztrájktörvény alapján kezdeményezett egyeztetés után pár héttel, 2024. május 23-án az EFOP PLUSZ Oktatási Albizottság ülésén, amelynek a PDSZ képviselője is tagja, ismét meghallgattuk a Kormány beszámolóját, ezúttal Balatoni

Tovább olvasom »

Az Alapítvány adószáma: 19297921-1-42