PDSZ: Érdekvédelem, jogvédelem, függetlenség, szolidaritás, szolgáltatás
PDSZ: augusztus 1-től szűnjön meg a Klik!
2014. március 10. 17:35, MTI - Kiséri-Nagy Ferenc
Cimkék: akciók, pdsz
A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) azt javasolja, hogy augusztus 1-től szűnjön meg a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik). Erről Mendrey László elnök beszélt március 10-i, budapesti sajtótájékoztatóján...

A szakszervezeti vezető a hétvégén - a kormánypártok távolmaradása miatt - csak ellenzéki pártok részvételével tartott oktatási fórumot értékelve kiemelte: a Klik megszüntetésének szükségességében egyetértés mutatkozott, különbség abban volt a felek között, hogy ki hosszabb, ki rövidebb megszüntetési időt indítványoz.

A PDSZ augusztus 1-ét javasolja a megszüntetés időpontjául, addigra ugyanis ki lehet dolgozni a fenntartás és működtetés megváltozott elveit. A Klik nem segíti, hanem gátolja a közoktatás működését és káros - összegzett az érdekvédő. A résztvevő pártok között egyetértés volt abban is, hogy szükség van a pedagógus életpálya átalakítására, életszerűvé tételére, és meg kell szüntetni a portfólió rendszerét. A mestertanári és kutatótanári státusz ma gyakorlatilag elérhetetlen - jegyezte meg. Mendrey László szerint az életpálya modell rugalmatlan, teljesíthetetlen, a portfólió a mai formájában rendszeridegen.

Az Emmi legújabb törekvése a nyugdíj előtt állók portfólió feltöltéséről szembe megy a törvénnyel és etikátlan - mondta, hozzátéve: követelik az erre vonatkozó módosítás visszavonását.

Jelezte: támogatják azt az ellenzéki javaslatot, ami a Közoktatási Kerekasztal létrehozására irányul. A Nat átdolgozása mind tartalmi, mind ideológiai és szakmai szempontból elengedhetetlen - tette hozzá. Szólt arról is: a béremelés nem azonos a kompenzációval, bruttó 30-35 százalékkal nőttek a bérek, eközben nettóban a munkaterhelés 50 százalékkal lett magasabb. Hozzátéve: szeptembertől 10 százalékos béremelésnek kell megvalósulnia.

Megemlítette, hogy az iskolai adminisztratív dolgozók helyzete tarthatatlan, 2008 óta egyetlen fillér béremelést nem kaptak.

A 32 óra kötelező benntöltése álságos, hamis, káros és az oktatás rovására megy - rögzítette, hozzátéve: ez a társadalom félrevezetésének, a pedagógusokkal való szembefordításának eszköze. Támogatták a résztvevők, hogy a nemzeti pedagógus kar jelen formájában ne valósuljon meg, és a tagság ne automatikus, hanem önkéntes legyen. Közlése szerint a résztvevő pártok szorgalmazták önálló minisztérium létrehozását az oktatás számára, és a PDSZ is azt vallja: a jelenlegi képviselet a csúcsminisztériumban kontraproduktív.

Képgalériák
2019. december 24.
2019. december 01.
Cimkefelhő
Naptár
Videók
2019. május 05. 17:16
2019. április 03. 21:13